En er was vuur

kampvuurHet toppunt van buitenleven blijft toch wel een goed kampvuur. Na een middagje hout hakken, wandelen of in de tuin werken, is het heerlijk om ontspannen bij je vuurtje te genieten van een warme Chocomel of lekker speciaalbiertje.  Maar voordat het zover is, zul je eerst aan de slag moeten. Wij leggen je uit hoe je het beste kampvuur maakt.

  1. Voordat je begint met je vuur, is het belangrijk dat alleen datgene wat móet fikken, fikt. Maak daarom de grond in een straal van 1 meter om je vuurplek brandvrij. Let op dat er geen (fleece)kleedjes,  slaapzakken en ander gezellig spul in de buurt ligt.  Zorg er bovendien voor dat je zand of water bij de hand hebt om het vuur te kunnen doven.
  2. Het begin van je vuur is een ‘tondel’. Kan je bovendien indruk mee maken op je vrienden, zo’n stukje vakjargon. Een tondel is niets anders dan iets wat makkelijk brandt. Aanmaakblokjes, kranten waxinelichtjes,  touw, dennenappels, berkenschors en zelfs, dames, tampons.
  3. Vervolgens heb je kleine, dunne takjes nodig, aanmaakhoutjes. Veel aanmaakhoutjes. Die bouw je als een tipi over je tondel heen, waarbij je een opening houdt aan de kant waar de wind vandaan komt, zodat er genoeg zuurstof bij kan komen.
  4. En dan is het tijd voor grof geschut. Het ‘dak’ van je tipi. Het brandhout wat je uiteindelijk die heerlijke warmte gaat geven. Grotere blokken dus, die langer blijven branden. Berkenhout geeft snel veel warmte, Eiken- of beukenhout brandt langer.
  5. Ready, set, go! Fire it up! Steek de tondel aan (mag gewoon met een aansteker of lucifers hoor, tenzij je echt hardcore outdoor zelf vuur wil maken). Blaas voor meer zuurstof als het hout alleen gloeit, en zorg ervoor dat je de boel niet verstikt met teveel houtblokken.
  6. Pak een koud biertje, schenk een goed glas whisky in of trek een zak marshmallows open. Hoe dan ook, GENIET van je kampvuur!
Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s