Bushcrafters in de dop

Stoere dingen doen in het bos, dat vinden we tof. Siegurd vindt dat ook tof, en Siegurd is dé man als het gaat om stoere dingen doen in het bos, oftewel bushcraft. Vol passie vertelt hij over bijlen en messen, vuur maken, lepels maken uit hout, hiken, buiten koken en buiten slapen. En omdat wij al die dingen (willen) doen, gingen we afgelopen zaterdag naar de informatiedag van Siegurd.nl in de veldschuur van Staatsbosbeheer bij het Leersumseveld.

siegurd3

 

Met een vers kopje koffie werden we welkom geheten en stonden we binnen no-time te kwijlen bij de handgemaakte messen van Dolden. Wat een mooi spul! Buiten stond een stand met outdoorkleding en -benodigdheden. Ik wil dan gewoon álles hebben wat ik daar zie, en dit soort situaties zijn altijd weer een test voor mijn zelfbeheersing. In de parachutetent achter op het veld brandde een fijn kampvuur, met daarboven een pan pindasoep. De gerookte zalm werd net gesneden. Wat een verwennerij! Siegurd gaf presentaties over reizen naar Zweden en Schotland, die nu absoluuut op de bucketlist staan. Als ik nog geen outdoorgirl zou zijn, was ik dat na deze middag wel geworden, zoveel inspiratie!

De gerookte zalm had veel indruk gemaakt, zowel qua smaak als bereiding, dus na een wandeling over het Leersumse Veld zochten we een viswinkel op de route naar Arnhem en kochten een groot stuk zalm. Thuisgekomen bewapenden we ons met bijlen, bushcraftmessen, zaklampen en een biertje, en doken het bos in om de perfecte stokken te vinden om de zalm aan te rijgen en naast het vuur te hangen. We maakten vuur met een firesteel, watjes en zelfgeschraapte berkenbast. De grote stok werd vakkundig gespleten, kleinere stokjes werden gebruikt als dwarsliggers en de zalm werd naast het vuur gehangen. Anderhalf uur en een paar biertjes later hadden we het lekkerste stuk vis dat we ooit gehad hadden en voelden wij ons stoerder dan ooit tevoren!

 

We zaten nog lang bij het kampvuur, onze outdoordromen met elkaar delend, en zo werd het een dag om nooit te vergeten. Wil jij ook met dat heerlijke oergevoel zo’n heerlijke zalm bereiden? Siegurd legt hier uit hoe je dat doet. Laat je ons weten hoe ‘ie smaakte?

Foto’s informatiedag Siegurd.nl: Marco Versteeg

 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. P. schreef:

  Dat ziet er smakkelijk uit. Ik ga het zelf ook uitproberen, dank je voor het delen van jullie ervaring.

  Like

  1. Ilian schreef:

   Bedankt voor je reactie, P.! Ik weet zeker dat je het heerlijk zult vinden 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s