Het bos als sportschool // Wildtime

Na 9 maanden bezig geweest te zijn een klein mensje te maken is het tijd om fit te worden. Maar hoe begin je dan? Zelf ben ik nooit zo van de sportschool. Ik heb het wel eens geprobeerd. Braaf deed ik dan wat een sportcoach mij toeschreeuwde, maar toch dacht ik dan ‘waarom doe ik dit?’. Bovendien snapte ik vaak van de helft van de apparaten niet wat de bedoeling was en ben ik regelmatig van de loopband getuimeld.

img_20160207_192303.jpg

Geef mij maar de wind in mijn gezicht en het zout tussen mijn tanden na een kitesessie. En geef mij maar het voldane gevoel als je een mooie stapel hout hebt gehakt met de dennengeur nog in je neus. Of het zachte geswoesj als je door de verse poeder snoboard. Helaas zijn de Alpen niet om de hoek en is het strand net te ver weg om dagelijks het water op te gaan. En ik heb geen ambitie om te gaan trainen voor het WK Houthakken… Op zoek dus naar iets nieuws voor mijn dagelijkse portie beweging.

img_20160209_135447.jpg

Als kind kon ik met oneindig veel plezier uren rennen, klimmen en springen zonder moe te worden. Herinner je je nog de euforie als je eindelijk boven in die ene boom zat? Of de kick die je kreeg als je over een slootje sprong? Niet bezig zijn met straks, maar alleen met het nu en je helemaal verliezen in het moment. Hoe doen kinderen dat toch? Volgens mij zit het geheim niet in het móeten, maar het zelf willen met als hoofdingrediënten plezier en je eigen creativiteit. Als je in het nu rent, vliegen de kilometers ineens voorbij en heb je ineens je doel behaald. Vooral niet bezig zijn met hoeveel calorieën je verbrand maar vanuit nieuwsgierigheid: ‘hoe ver kan ik gaan?’.

img_20160207_142609.jpg

Op een blauwe maandag heb ik een keer een bootcampklasje gevolgd. Met een groepje ren je in het park/bos achter een trainer aan die je allerlei oefeningen geeft. Heel fijn om buiten te zijn en de oefeningen snapte ik tenminste, alleen miste ik nog steeds een beetje het plezier. Vandaar dat ik besloot om bootcamp te combineren met andere uitdagingen.

img_20160207_183243.jpg

Vol goede moed ging ik opzoek naar een geschikte app. Man, dat was nog eens een klus! Ik had geen idee dat er zoveel verschillende sportapps waren. Bij de ene app had ik een Amerikaanse dame in mijn oor die maar bleef schreeuwen: “YOU CAN DO IT” en “isn’t it amazing, Mike!”. Bij een andere app was de uitleg veel te ingewikkeld en lag ik aan het einde van elke oefening in de knoop. Ik besloot voor de meest simpele app te gaan, namelijk: “10 daily exercises”. Deze app geeft je dagelijkse kracht- en rekoefeningen zonder poespas of geschreeuw. Mocht iemand de gouden tip hebben voor een betere app, dan hoor ik het graag.

img_20160209_140044.jpg

Een beetje onwennig ren ik door het bos en begin aan mijn rek- en strekoefeningen. Nadat ik ben opgewarmd begin ik aan de eerste 5 krachtoefeingen. Daarna mag ik van mijzelf 10 minuten vrij spelen. Al gauw heb ik een prachtig hek gevonden waar ik op kan klimmen. Ik klim erop en spring er op de meest rare manieren af en laat ik mijzelf ook een paar keer gewoon vallen. Net als ik een prachtige val heb gemaakt komt er een verbaasde mountainbiker langs die vraagt of ik mij pijn heb gedaan. En met een beetje schaamrood op mijn wangen zeg ik: “Nee hoor, alles gaat goed!”. Het is weer tijd voor 5 krachtoefeningen. Voor mijn volgende uitdaging heb ik al een prachtige boom gespot. Ik klim zo hoog als ik kan en weer naar beneden. Ik slinger aan een tak en laat me vallen. Verbaasd vraagt een wandelaar wat er in de boom zit en of ik hulp nodig heb. Al wat minder gegeneerd antwoord ik: “Helemaal niks, ik hou gewoon van bomen klimmen!”. Mijn timer gaat af en het is tijd om te rekken en strekken.

De eerste stap is gezet en met vieze handen en een grijns op mijn gezicht loop ik naar huis. Dit is echt een aanrader! En aan de verbaasde blikken kan ik wel wennen. Ik ben van plan minimaal drie keer per week een beetje ‘wild time’ in te plannen.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s