Ontdek je plekje // Wekeromse zand

In ‘Ontdek je plekje’ ontdekken we, je raadt het al, de mooiste plekjes natuur voor je. Om te wandelen, hardlopen, paardrijden, mountainbiken, picknicken, om lekker buiten te zijn.

2016-02-11-21.06.57.jpg.jpeg

Deze keer ging ik hardlopen op en om het Wekeromse zand. Het Wekeromse zand is een gebied van het Geldersch Landschap met een prachtige open zandvlakte. Ik houd van open zandvlaktes. Het is alsof daar, zeker als er veel wind staat, alles van je af waait en er alleen nog maar vrijheid overblijft. Er zijn een aantal van die heerlijke zandvlaktes in Nederland, o.a. op de Hoge Veluwe, Soestduinen, Kootwijk, de Loonse en Drunense duinen en dus het Wekeromse Zand. Ik wist van het bestaan van het Wekeromse Zand, maar ik was er nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen!

2016-02-11-21.00.17.jpg.jpeg

Het Geldersch Landschap heeft een aantal wandelroutes uitgezet in het gebied, die via een kaartje te lopen zijn, maar ook erg duidelijk ter plekke zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. Vincent en ik liepen nu de ‘rode route’, die 7,5km lang is maar makkelijk in te korten of uit te breiden is door van de route af te wijken (en daar houden wij nogal van). We besloten het rondje zo te lopen dat we het zand voor het laatste stuk bewaarden, gevalletje ‘save the best for last’. De route voert langs akkers en bos, heide en vennetjes, ontzettend afwisselend, en na elke bocht weer prachtig,de kilometers vlogen voorbij! Er leven heidekoeien, reeën en mouflons. De koeien hebben we gezien, de reeën en mouflons hielden zich goed verscholen.

2016-02-11-21.16.08.jpg.jpeg

Er waren zoveel mooie plekjes om stil te staan en te genieten van het mooie uitzicht, dat we verbaasd waren dit allemaal tegen te komen op dit relatief korte rondje! Grafheuvels, zwerfkeien uit de ijstijd en ‘Celtic fields’ uit de ijzertijd.  Naaldbomen waar de zon sprookjesachtig doorheen scheen, en wildsporen bij de ‘zeven kolken’. Maar inderdaad, the best for last, die zandvlakte he… Het waaide ontzettend hard, waardoor er een dun laagje zand over de rest van de vlakte danste, met het prachtige suizen van de wind als soundtrack. Die oerkracht van de natuur, door niets tegengehouden, waar je dan deel van uitmaakt door er vol tegenin te rennen. Prachtig vind ik dat!

2016-02-11-21.02.46.jpg.jpeg

Helaas betekende die zandvlakte ook dat er bijna een einde zat aan ons ontdekkingsrondje. We waren het met elkaar eens; hier gaan we heel snel weer heen! Het enige nadeel aan dit gebied is dat je hond vanwege de mouflons niet mee mag, ook niet aangelijnd. Maar buiten dat; een absolute aanrader!

img_20160209_144414.jpg

Het gebied is opengesteld voor wandelaars op wegen en paden, van zonsopkomst tot zonsondergang. Fietsers hebben geen toegang. Door het stuifzand is de route ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

screenshot_2016-02-11-22-18-28-3.png

Bereikbaarheid: Openbaar vervoer Buslijn 107 station Ede-Wageningen – Putten, halte La Vendula aan de Edeseweg. U loopt 200m terug, en rechtsaf de onverharde weg in, naar punt 5. Inlichtingen bij OV Reisinformatie, tel. 0900-9292 of http://www.9292.nl.
Eigen vervoer N304 van Ede naar Wekerom. Na 2 km linksaf de Wekeromseweg (verderop wordt dit de Edeseweg genoemd). Vóór het dorp Wekerom linksaf de Vijfsprongweg in. De parkeerplaats is na 2,5km links.

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jeroen schreef:

    Wat ben je toch een narcist pfff blah blah blah

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s