Outdoorcooking // Stoer brood

on

Stel, je bent aan het hiken, op motorvakantie, of aan het kamperen en je wil toch je eigen eten maken. Dan is het handig om niet teveel ingrediënten mee te hoeven slepen. Dit stoere brood is supermakkelijk en leuk om te maken, en je hebt er maar een klein plekje in je tas voor nodig. Net als bij onze andere recepten geldt dat je natuurlijk ook binnenshuis aan de slag kunt, maar wij outdoorgirls (en jullie dus ook, he!) doen dat natuurlijk lekker buiten.

img_20160510_135057.jpg

Wat heb je nodig?

  • Zelfrijzend bakmeel
  • Melkpoeder
  • Een paar blikjes bier
  • Een snufje zout
  • Een klein beetje olie of boter

img_20160510_132129.jpg

En verder?

  • Vuur! (of, al kan ik het me niet voorstellen, een oven)
  • Een bakblik en zilverfolie (of, als je wel veel wil sjouwen, een Dutch Oven of een ander afsluitbaar, vuurvast pannetje)

img_20160510_134738.jpg

Hoe ga je te werk?

Je hoeft echt geen bakker te zijn om dit brood te kunnen maken. Je mengt het zelfrijzend bakmeel en het melkpoeder in een verhouding van 3:1. Ik ga er vanuit dat je geen weegschaal bij je hebt, dus je neemt 3 handen bakmeel op 1 hand melkpoeder.

Vervolgens open je een biertje, je neemt een slok en geniet eens even goed van wat je nu aan het doen bent. Het volgende biertje gaat door je beslag. Het ligt aan de grootte van je brood hoeveel bier je nodig gaat hebben. Wij hebben één blikje gebruikt op een brood met één pak zelfrijzend bakmeel, maar het blijft een kwestie van gevoel. Giet niet in één keer het hele blikje leeg in het beslag, maar doe dit zachtjes.

En nu kneden maar! Het meel, het melkpoeder en het bier moeten samen een deegmassa worden, samen met het snufje zout wat je nu toevoegt. Heerlijk werkje he, met dat kleffe deeg tussen de vingers. Je mag net zo lang kneden en bier toevoegen (of juist meel en melkpoeder, als je beslag te nat wordt) tot je een mooie kleverig bal van deeg hebt.

Dan vet je je blik in en verdeelt het deeg over het blik. Het beslag wat aan je handen blijft plakken, kan je eraf rullen met nog wat meel. Je strijkt het deeg enigszins vlak zodat het overal ongeveer even dik is, en dan mag het, afgedekt met aluminiumfolie, op het vuur.

Je kunt het blik in de gloeiende kolen zetten, of op een rooster boven de vlammen, als je er maar voor zorgt dat het niet té hard gaat, het hele brood moet immers warm worden, en niet alleen de onderkant. Als het brood hol aanvoelt als je erop klopt, is het klaar. Hoe lang het duurt voordat dat zover is, hangt af van de dikte van je brood en de warmte van je vuur. Vaak checken dus!

En dan, tadaaaa:

img_20160510_135744.jpg

Je kunt dit basisrecept natuurlijk uitbreiden met allerlei zaden en pitten, noten, cacao, vruchten, groente, kaas, wat je maar lekker vindt. Laat je ons weten hoe jouw brood geworden is? Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s