Slapen als een Nomade op de Veluwe // Nomadische camping

Wel eens gehoord van een nomadische camping? Wij in ieder geval niet en we waren dan ook erg nieuwsgierig toen we over Nederlands eerste nomadische camping lazen. Ger BnB is een camping zonder eigen grond of vaste locatie, waarbij ze hun Gers opzetten op unieke stukjes Nederlandse natuur.

img_20160515_104301.jpg

image

Maar wat is nu een Ger? Een Ger is een ronde Mongoolse semi permanente woning die al duizenden jaren wordt gebruikt door de nomadische steppenvolkeren. De Ger is niet zomaar een tent met inrichting. Vanuit de Mongools-Boeddhistisch filosofie hebben het meubilair en de posities ervan een diepere achtergrond. Deze rituele manier van inrichting is al meer dan 3000 jaar hetzelfde. Alles heeft een functie, niets is voor niets. Benieuwd naar het verschil tussen een Yurt en een Ger? Klik hier.

Wist je dat:

  • ‘Ger’ huis of thuis betekent?
  • Er in de Mongoolse hoofdstad meer mensen in een Ger dan in een huis wonen?
  • De oostzijde van een Ger de vrouwenkant is en de westzijde de kant voor de mannen?
  • De gasten gebruikelijk met de klok mee de tent in lopen van west naar noord?
  • Een Ger van oudsher altijd met de ingang naar het zuiden staat?
  • Een Ger  twee tot vier keer per jaar verhuist?
  • Je niet op de drempel mag staan of tegen de middenbalken mag leunen?
  • De wand van een Ger een “Hann” heet?
  • Binnen in de Ger de belangrijkste mensen achterin zitten, waar het warm is?

image

img_20160515_104114.jpg

Na een flinke wandeling, die toepasselijk het Veluwe Zwerfpad heet, komen we aan bij de Ger. De Ger waar we gaan overnachten staat op het prachtige landgoed Quadenoord in Renkum, Gelderland. Verscholen tussen de dennenbomen met alleen het gefluit van de vogels en de geur van natgeregend bos staat een blauw-wit ronde tent met een schoorsteenpijp uit het dak en een houten deur. Dit prachtige plaatje is haast on-Nederlands! Terwijl de zon doorkomt en de damp van het dak stoomt gaan we naar binnen. Binnen is het heerlijk knus ingericht met een houtkachel in het midden. De simpelheid raakt me, alles wat er staat heeft een functie en echt niks staat er voor niks. Er is geen verlichting maar er staan heel veel kaarsjes in glazen potjes. Op het terrein staat een eco-toilet en je mag zelf water pompen.

image

image

image

Nog een beetje klam van de opgelopen lentebui steken we de houtkachel aan en gaan we water pompen om thee te zetten. Binnen 10 minuten is het heerlijk warm en nog eens 5 minuten later is de thee klaar. De stilte is perfect.

image

image

image

We zitten buiten met een warme kop thee terwijl de zon langzaam onder gaat. De vogels beginnen aan hun avondlied en we besluiten nog een laatste wandeling te maken. Terwijl we genieten van de prachtige omgeving begint het te schemeren en zien we aan de overkant van de Ger de silhouetten van een groep reeën.

imageEenmaal terug bij de Ger steken we de kaarsjes aan om te beginnen met het avond eten. De sfeer binnen brengt rust, alles is overzichtelijk en functioneel. Het ruikt er naar dennennaalden, houtkachel en gesmolten kaarsvet. Zo dicht bij de bewoonde wereld en toch… hier in de Ger heb je het gevoel alsof je overal ter wereld zouden kunnen zijn. In het poolgebied, of misschien toch ergens in de bossen van Scandinavië? Voor de kou hoef je in een Ger niet bang te zijn want terwijl er buiten natte sneeuw valt zitten wij in ons t-shirt.

image

image

Ondertussen vraag ik me af hoe het zou zijn als je je huis overal neer zou mogen zetten. Geen zin in slecht weer? Dan trek je toch gewoon met de vogels mee de zon achterna. Geen hypotheek, geen administratie en geen file in de ochtend, wat een vrijheid moet dat geven. En hoe zou Nederland er uitzien als we net als in Mongolië geen concept van grond eigendom zouden kennen? Een tijdlang fantaseren we over hoe de Nederlandse infrastructuur er uit zou zien, van aangepaste auto’s om tenten te vervoeren tot hotspots voor duurzame energie.

image

Terwijl we de avond doorbrengen met koken rond de houtkachel, verhalen vertellen of in stilte luisteren naar de wind en de regen op het dak begint het tijd te worden om te gaan slapen. Waar de pijp door de tent heen gaat, is ook een stukje plastic waar je doorheen kan kijken. Terwijl ik in mijn bed lig kan ik door de volle maan de contouren van de bomen zien, ze hebben allemaal een zilver randje. Wat is dit een ongelofelijk fijne plek.

image

image

De volgende ochtend staan we op om water te pompen voor de koffie. Eenmaal terug steken we de houtkachel aan om het brood wat we gisteren gebakken hebben nog even op te warmen. Benieuwd hoe we dat precies gemaakt hebben? Klik hier voor het simpele recept.

image

image

image

Vanuit ons bed nog in pyjama met de tentflap open en een uitzicht op het bos drinken we ons kopje koffie in de perfecte stilte die er hangt om de Ger. Helaas roept de echte wereld ons en is het tijd om deze magische plek te verlaten. Wat was dit een geweldige ervaring en het mooie is… regen of zonneschijn, in een Ger is het altijd fijn!

image

image

Nieuwsgierig geworden om te overnachten in een Ger op een van de prachtige locaties van Gerbnb? Meer informatie kun je vinden op gerbnb. Voor de hondeneigenaren onder ons, je bent welkom je eigen wolf mee te nemen. Ook leuk om te weten, de opbrengst van de camping overnachtingen gaat naar duurzame projecten in Mongolië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s