Mountainbike Buffels // Outdoorsport

Ken je dat? Denk je in het weekend bij te komen van een drukke week met een rustige wandeling door de natuur, dan wel te voet of te paard, komt er van uit het niets zo een besmeurde mountainbiker op je pad. Jij of je paard (of allebei) schrikken je een hoedje. Maar voordat je überhaupt hebt begrepen wat er nu toch uit die bosjes kwam geracet zijn de vogels alweer gevlogen. Zelf fietste ik voornamelijk vanuit praktisch oogpunt naar mijn werk, naar de supermarkt, naar het kinderdagverblijf en zo maar door. Ik snapte dan ook vrij weinig van mensen die voor hun lol ook nog in het weekend gingen fietsen. Vol verbazing zag ik steeds meer mensen om mij heen vrijwillig en voor hun plezier op de fiets stappen. Zelfs de grootste waterratten in mijn vriendenkring, zijn tegenwoordig fan van de mountainbike of racefiets.
image

Toen een vriendin van mij vroeg of ik zin had om in Amerongen te komen mountainbiken dacht ik ”ach, misschien moet ik het toch maar eens proberen”. Omdat het een mooie dag was bleek het niet eenvoudig om aan een fiets te komen.  Gelukkig hadden ze bij Mountainbike verhuur Veenendaal nog fietsen staan. Wat een prachtige fiets, met een peloton aan knoppen, was het eerste wat ik dacht. Na een korte uitleg, met de bidons gevuld en de helmen op, waren we klaar om te gaan. Vanaf de verhuur was het nog 10 minuten naar het begin punt van de route. Eenmaal bij de start waren mijn mede mountainbiksters al snel niet meer dan een stofwolk in de verte! Wat kunnen die buffelen!!! Ik wist dat mijn conditie niet meer is wat die geweest was, maar nu werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Binnen 5 minuten was ik ze al uit het oog verloren en fungeerde ik als volwaardige bezemwagen.

img_20160506_200556.jpg

Al snel merkte ik dat mountainbiken niet zomaar een stukje fietsen is. Constant ben je bezig met de juiste snelheid, de weg, en het verplaatsen van je gewicht. Bovendien was de omgeving zo ontzettend mooi dat ik ook nog om me heen wilde kijken en daarbij het liefst op mijn fiets wilde blijven zitten. Ik had mijzelf niet echt voorbereid en dacht “we gaan een stukje fietsen in een mooie omgeving”. Had ik dat wel gedaan, dan had ik geweten dat het een route van 18 km was met 280 hoogte meters… Achteraf was ik maar al te blij dat ik niet te veel informatie had. Want man, wat een heuvels… als ik dat had geweten weet ik niet of ik het had afgemaakt. Nu dacht ik bij iedere heuvel ‘dit moet toch wel de laatste heuvel zijn… Ben ik nog wel in Gelderland?!’ Dan kwam er weer een Hollandse heuvel waar ik letterlijk als een berg tegenop zag. Ik mocht van me zelf niet verder dan een meter vooruit kijken, anders zakte de moed me in de schoenen. Maar het moment dat je boven bent en je letterlijk alle remmen los mag gooien is het meer dan waard.

img_20160516_173802.jpg

Ja, en dan komt het moment… dat je je helm afzet en met een rood bezweet hoofd bij het eindpunt kunt genieten van je overwinning en dan bedenk je je….. Foto’s! Ik ben zo opgegaan in de prachtige omgeving en de inspanning dat ik he-le-maal ben vergeten foto’s te maken. Nu vind ik sowieso buiten zijn en genieten van je omgeving en foto’s maken een lastig combinatie. Vaak ga ik op in wat ik aan het doen ben en heb ik helemaal geen zin om foto’s te maken.

Tja, en wat doe je dan als je toch een stuk over deze mooie route wilt schrijven…. dan ga je poseren. Helaas heb ik niet al die andere serieuze mountainbikers op de camera die verbaasd naar onze toeren aan het kijken waren. De foto hierboven was een hele kunst. Ik sta te balanceren op een randje maar ik moest met mn voetjes van de vloer anders lijkt het natuurlijk niet ”echt” Ook deze foto hier onder is in scene gezet. We staan langs een verharde weg in de berm met de voetjes omhoog te doen alsof we heel hard gaan.

img_20160510_114235.jpg

Terwijl ik het resultaat van onze foto sessie bekijk, kom ik er achter dat we vergeten zijn om onze helmen op te zetten. Omdat we de fietsen op tijd terug moeten brengen hebben we geen tijd om het over te doen. De route hebben we natuurlijk wel met helm gefietst. Als ik een ding gezien heb tijdens deze route is het wel het belang van een helm. Onderweg zijn er genoeg stenen om kopjes te geven en boomstammen om te knuffelen. Bovendien kan je snelheid behoorlijk oplopen.

Hoe dan ook ik kijk voortaan met andere ogen naar die mountainbikende bosjes-mannen/vrouwen.

img_20160516_174436.jpg

screenshot_2016-05-16-18-21-00-1.png

Plaats: Amerongen

Lengte van de route: De route heeft een lengte van 18 kilometer.
Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met een witte, afgeschuinde kop met hierop in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Startlocatie: Je kunt de route starten bij:
– Groene Entree Amerongen, Parkeerplaats Sportcomplex de Burgwal, Burgwal 1, 3958 ER in Amerongen.
– Groene Entree Prattenburg, Cuneraweg t.o. 416, 3911 RW in Rhenen.
– Parkeerplaats Bergweg 10 in Amerongen.
Omgeving: De routes liggen in een uitgestrekt bosgebied op de Utrechts Heuvelrug. Van oorsprong waren dit twee landgoederen, te weten het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit grove dennen bossen. In de boswachterij tref je twee natuurterreinen aan met stuifzand, heide en hakhout (Slaperdijk en het Egelmeer). Ook vind je er een bosreservaat met oud loofbos (Galgenberg) en wat akkers. Het gebied staat bekend om zijn enorme hoeveelheid broedende vogelsoorten. In het terrein tref je grote hoogteverschillen aan van 8 t/m 69 meter boven NAP.
Aard van de route: De 18 kilometer lange (280 hoogtemeters) route ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Amerongen en Veenendaal. De route loopt afwisselend over vlakke en heuvelachtige delen van de Utrechtse Heuvelrug. In 2015 is de route voor een groot deel vernieuwd en zijn er veel uitdagende singletracks aan de route toegevoegd. Het resultaat is nu een afwisselende route met veel singletracks, brede lange klimmen en leuke uitdagende afdalingen.
Info: VVV Amerongen, 0343-452020
Extra: Deze route kan gecombineerd worden met de MTBroute Leersum. Hiervoor moet je via de verbindingsroute de Bergweg overstekken. De route van Leersum is 18,4 kilometer lang.
Om de routes te mogen rijden is een MTB vignet verplicht. Het vignet kost 7,50 en is geldig voor alle MTB routes in Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie over de vergunning en verkooppunten is te vinden op: http://www.mtbutrechtseheuvelrug.nl/vergunning.
Bron: http://www.mtbroutes.nl/route/601/Amerongen

 

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. djilanb schreef:

    Leuk stuk! Maar naast paardrijden en trailrunnen laat ik het fietsen maar even voor wat het is 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s