Wisenten op de Veluwe // een BISONdere excursie

Ik zie ze nog zo over de vlakte denderen, met z’n honderden de grond doen trillen en grote stofwolken achterlaten, terwijl ze opgejaagd worden door Kevin Costner en de Indianen in de film Dances with wolves.

wp-1469102136076.png

 

Wat een machtige beesten, bijna 2 meter hoog en 1000 kilo zwaar. Met hun ‘bochel’ en hun horens en hun miljoenen jaren geschiedenis. Prachtig! Hoewel, die geschiedenis is niet zo prachtig, omdat ‘wij’ ze bijna lieten uitsterven. Het had niet veel gescheeld, of we hadden alleen nog rotstekeningen van de bizons gehad na het overlijden van de laatste wilde stieren in 1919.

wp-1469102409108.jpg

Gelukkig werd er met enkele bizons in gevangenschap een fokprogramma gestart en konden de dieren weer in het wild uitgezet worden. Nu leven er ongeveer 5000 wisenten in Europa, waarvan  zo’n 3500 in een (semi-)wilde omgeving. Een van die leefgebieden voor deze Europese bizon is sinds kort Kootwijk op de Veluwe. En dat moeten we natuurlijk met eigen ogen zien!

wp-1469090571807.jpg

Met een elektrisch treintje rijdt IVN-gids Henk van Stichting wisent op de Veluwe  ons door de schitterende natuur van Radio Kootwijk naar het wisentenbos, een afgezet stuk van 400 hectare waar de kleine kudde van nu nog 3 wisenten leeft, samen met (edel)herten, zwijnen en andere wilde dieren. Het wisentenbos is verboden terrein voor publiek, tenzij je met een gids meegaat op excursie.

wp-1469101261047.jpg

We wandelen het bos en de heide door, ‘gewapend’ met camera’s en verrekijkers. Henk vertelt over het wengebied, de geboorte van het eerste Veluwse wisentkalf en de dood van de stier. We komen langs een van de drinkpoelen en volgen de sporen die de dieren hebben achtergelaten. Het is warm en droog in het  bos en we horen geregeld wat kraken. Wisenten? Herten? Zwijnen? Spannend is het in ieder geval. Dan ziet Henk inderdaad wat bewegen en wijst ons op een paar jonge wilde zwijntjes, mét streepjes. Zo schattig! Mamazwijn houdt ons vanaf een afstandje in de gaten.

We speuren verder door het hoge gras aan de bosrand en ja hoor, daar staan ze! Goed verscholen in het dichtbegroeide bos zwiept een bruine bizonstaart. Op een meter of 30 van ons vandaan staan de twee dames en het twee maanden oude stiertje. Niet denderend over een vlakte, maar rustig in de schaduw, en zeker niet minder indrukwekkend. Zachtjes proberen we iets dichterbij te komen, maar de krakende takjes verraden ons. De dieren kijken ons af en toe aan en weten precies op zo’n afstand te blijven dat ze ver genoeg zijn om niet gestoord te worden, en ondanks de warboel van takken kunnen we ze goed bestuderen. Wat een machtige beesten.

Als de bizons hun tocht door het bos voortzetten, wandelen wij nog een stukje verder door het prachtige natuurgebied terwijl Henk nog vertelt hoe belangrijk het is dat de Europese bizon de status van bedreigde diersoort kwijtraakt. De natuur is goed voor de bizon, en de bizon is goed voor de natuur. Deze kudde zal naar verloop van tijd uitbreiden. Er zal weer een stier geïntroduceerd worden, en er zullen meer kalveren geboren worden.  De zon schijnt, er kriebelen allerlei beestjes over onze benen, we worden lekgestoken door muggen en het stof druipt van onze bezwete gezichten, maar de glimlach is er bij niemand minder om. Wij hebben wisenten gezien!

Wil jij nou ook mee op zo’n 3 uur durende tocht van Stichting wisent op de Veluwe? Dat snappen we! Daarom mogen we twee vrijkaartjes weggeven voor een BISONdere excursie. Like onze Facebookpagina en laat onder deze post op Facebook weten met wie je de wisenten wil zoeken, en wij laten je maandag 25 juli weten wie er gewonnen heeft. 

Foto’s: Outdoorgirl Eva en Stichting wisent op de Veluwe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s