Boeren, burgers en buitenlui // Beleef Landleven in het Openluchtmuseum

on

Toen ik nog in het centrum van Arnhem woonde en na een nacht flink stappen wakker geloeid werd door dat verdomde draaiorgel onder het raam van mijn studentenkamer, vervloekte ik alle draaiorgels ter wereld. Nu betekent het schattige ouderwetse draaiorgeltje voor de ingang van het pittoreske Nederlands Openluchtmuseum dat Beleef Landleven weer is begonnen en is mijn aversie tegen draaiorgels plots nergens meer te bekennen…

Drie dagen lang vindt onze favoriete outdoorbeurs plaats in de bossen van Arnhem. Tussen de Zaanse huisjes, de plaggenhutjes, de boerderijen en de molens is hier alles te vinden op het gebied van buiten. En wij houden van buiten! Met een appel in de ene hand en een bekertje koffie in de andere, struinen we het terrein over. Je moet bijna een plan maken als je álles wil zien, maar wij zijn niet zo van het plannen, dus gaan we maar gewoon op pad.

We proeven (en kopen, want het is allemaal echt onweerstaanbaar) huisgemaakte koekjes, jammetjes en regionale kaas en gerookte ham en staan te kwijlen bij buitenkeukens en mega barbecues die heel veel zelfbeheersing kosten om niet meteen te kopen. Van de ene proeverij vallen we zo in de andere, als er bij Siegurd net een pannetje ‘chicken of the woods’ op het vuur gaat. Terwijl de mannen zogenaamde mannenzaken bespreken bij de bijlen en outdoormessen, hebben wij het over welke kruiden we op deze naar kip smakende zwavelzwam zouden doen en waar ‘ie groeit in ‘ons’ bos.

Verderop staan onze vrienden met hun superleuke sigarenbus. Nou rook ik al een tijd niet meer, en sigaren heb ik nooit gerookt, maar ik kan me zo voorstellen dat je na een dag houthakken bij het kampvuur neerploft met een fijne sigaar. Op het bierproefveldje proeven we regionale en duurzaam gebrouwen biertjes, en ik kan je zeggen dat zo’n tripel ook nog voor lunchtijd prima smaakt hoor! Onze wijn-spijscombinaties slaan vandaag helemaal nergens op, merken we, als we 10 minuten later het nostalgische snoepwinkeltje uitlopen met zuurstokken, wijnballen en laurierdrop, op weg naar de oerfrietjes.

En dan komen we bij het ‘shopveld’. Allemaal kraampjes met allemaal leuke spulletjes die we állemaal willen hebben.  Schapenvachtjes, emaille bekers, wollen truien, cowboyhoeden, waxjassen, stoere laarzen, hondenvoer, keukengerei, boeken, fornuizen, té veel leuks! Gelukkig zien we dat het bijna 16.30u is, en moeten we snel afscheid nemen van dit verleidelijke veld. Via de oldtimer tractoren en met tussenstops bij de rashonden, knuffelvarkens en geiten, snellen we ons naar ‘de Goede Moordenaar’, waar we de dag afsluiten met een tripel van ’t Goeye Goet, het Openluchtmuseums eigen gebrouwde bier. Oké, oké, twee dan.

 

Hebben we nou alles gezien? Welnee, nog lang niet. Er zijn nog zoveel meer kraampjes, er zijn nog zoveel workshops te volgen, en er is nog zoveel mooi ouds te zien in het park! Hadden we misschien toch een planning moeten maken. Of we gaan volgend jaar 2 dagen…

Kan je geen heel jaar meer wachten op de volgende editie van Beleef Landleven? Op 17/18 december 2016 vindt Landleven Winter plaats, ook weer in het Openluchtmuseum, met vuurkorven, midwinterhoornblazers, rendieren, gepofte kastanjes, een ijsbaan, en nog veel meer winterpret. Tot dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s