Sagen en Legenden in het Woud

on

Door de bossen struinen en zo opgaan in het landschap om even de betekenis van een bureaustoel of een beeldscherm te vergeten, is natuurlijk al heerlijk. Maar wat als die ene eikenboom opeens een verhaal krijgt… loop je er dan nog steeds gewoon langs? Of vergeet je even tijd en ruimte en droom je weg bij wat er zich  ”misschien” ooit heeft plaats gevonden? Wij mochten afgelopen week beleven met Sagen en Legenden in Park de Hoge Veluwe. Tijdens een wandeling over het park de hoge Veluwe komen de Sagen en Legenden tot leven. Nooit meer zullen we nietsvermoedend over de Franse berg rennen/wandelen of op dezelfde manier naar die oude eik kijken.


Onze tocht begint naast de poort van het verleden. Verschillende Keltische stammen staan ons op te wachten en ik word uit het publiek gehaald met de boodschap dat mijn rechtsdragende vlecht aantoont dat ik van een oude stam uit het westen kom. Met een stel steentjes wordt mijn toekomst voorspeld. De boodschap luid: zet bij de oude eik 17 stappen naar links en je zult het geluk vinden. We stappen door de poort naar het verleden en reis begint.


Terwijl we meegenomen worden door onze gids lopen we door het prachtige landschap heuvel op heuvel af. Mijn neus spot het vuur eerder dan mijn ogen. Rondom een vuur staan 4 figuren en de eerste legende over de Franse berg begint. Het is een hartverscheurend liefdes verhaal over het Franse garnizoen, Jean en zijn geliefde. En soms als je heeeel stil bent kun je in de verte de doedelzak van Jean nog horen.Veel ga ik niet over verklappen want de beste plek om naar het verhaal te luisteren is op de plek waar het allemaal is gebeurd.


Het vuur is laag en het is tijd om verder te gaan. Na een tijdje komen we bij een rond stenen platform met een inscriptie en weer nemen de figuren en de gids ons mee ver terug in de tijd. Dit keer zijn we omringd met druïdes uit het Keltische tijdperk. We bevinden ons in een tijd van oorlog en verdeeldheid. De heilige mannen ”druïdes” van de verschillende stammen zijn samen gekomen en hebben de stamhoofden ontboden om naar de heilige eik te komen en hun zwaarden te offeren om zo vrede te brengen. De zwaarden verdwijnen op magische wijzen onder de boom en zolang de zwaarden onder de grond blijven zal het vrede zijn. Het platform toont aan waar ooit de heilige eik heeft gestaan waar deze bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Waarheid of niet, nooit ik zal deze plek meer op dezelfde manier passeren.


We vervolgen de weg over een klein slingerpaadje en de zon komt door. Terwijl ik al een vleugje lente ruik zien we het volgende vuur verschijnen. In het gras met de zon op ons gezicht luisteren we naar de legenden van de 1000 paarden en de toverkol gevolgd door het verhaal over de mysterieuze vergadering van de 5 edelherten dan is het tijd om terug te keren naar de het heden. We stappen door de poort en zijn weer terug in het hier en nu.


Wat een prachtige wandeling, even ver weg van je computer, je mobiel, of ook maar iets wat op een scherm lijkt. Gewoon als een kind bij het vuur luisteren naar een verhaal terwijl de hoofdrolspelers in je hoofd voorbij galopperen.

Ook nieuwsgierig geworden? Deze serie sagen en legenden op park de hoge Veluwe zit er helaas op maar er word hard gewerkt aan een nieuwe editie. We houden jullie op de hoogte!

img_20170316_091504_056.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s