Land Rover Experience, waar kleine meisjes groot worden

“Als ik later groot ben, heb ik een Defender!”
-Ilian, 8 jaar.

Het is 1992, en kleine scoutingmeisjes Ofra en Ilian zijn op scoutingkamp. “Als jullie nu niet gaan slapen, moeten jullie morgen achterin de Defender hoor!”, dreigt de leiding. En ja hoor, de hele nacht blijven ze op, kletsen en keten tot de zon op komt. Want dan mógen ze in de Defender…

IMG_20170611_171221_853

Dat gehobbel en gerammel, waarvan ze dachten dat we ons lesje wel zouden leren, waarvan ze dachten dat we het vreselijk zouden vinden, dat vonden we práchtig! Een lesje leerde ik zeker; als ik later groot ben, heb ik een Defender! Niet zo’n saaie grote-mensen-auto met leren bekleding, zoals van de vaders die ons weer van kamp ophaalden. Veel te saai. Een auto moet léuk zijn, stoer zijn, een glimlach op je gezicht toveren en je mee op avontuur nemen, waar je ook naartoe gaat! En vandaag beleven we dat avontuur bij Land Rover Experience Nederland in Kerkdriel, waar het voor één dag ‘later’ is, en ik voor één dag ‘groot’ ben…

Het kampvuur brandt al gezellig als outdoorvriendinnetje Linda en ik aankomen bij de lodge, een prachtige blokhut op een prachtige plek aan een meer. Er hangen schitterende foto’s van Landrovers op de meest mooie plekken ter wereld aan de muur, het ruikt er naar verse koffie en het avontuur begint hier, waar we kennis maken met de andere deelnemers. De Land Rover Experience is een wereldwijd opgezet programma om eigenaren van Land Rovers kennis te laten maken met hun auto, zonder hun eigen auto in puin te rijden. Maar gelukkig ook voor outdoorgirls die zich nog geen eigen Land Rover kunnen veroorloven maar wél een dagje avontuur willen. Linda en ik worden samen met Ivonne ingedeeld bij instructeur Leo in de Land Rover Discovery. We verlaten de lodge en Leo rijdt ons, terwijl hij al van alles vertelt over de auto, naar het Experience terrein: een heerlijk stuk natuur met zandpaden, heuveltjes, water en een bruggetje. Om de beurt mogen we achter het stuur plaatsnemen, op verkenningstocht door de modder.

Zo, dit is wel even wat anders dan mijn oude Ford Fiësta’tje. Ik heb nog nooit in zo’n grote auto gereden, met zoveel knopjes! Er is een knopje voor elk type weg, van sneeuw tot woestijn en van kruipend over de rotsen tot supersteil naar beneden. Mag je dan helemaal niets zelf doen in deze ‘Disco’? Daar kwamen we toch juist voor? Maar, hoe langer ik erin rij, en hoe beter ik het terrein én de auto leer kennen, des te meer ik ‘m weet te waarderen. We leren hoe we door diepe geulen moeten rijden zonder dat we vast komen te zitten, en hoe we elkaar kunnen gidsen in onoverzichtelijke situaties.

Het wordt zelfs een beetje spannend als we een flinke helling op moeten rijden en niets zien dan de motorkap die boven ons uitsteekt, of bovenaan alles los moeten laten “Behalve je stuur!” en erop moeten vertrouwen dat de auto ons weer veilig naar beneden brengt. En dat doet ‘ie! Aan het einde van de ochtend hebben we zo’n controle over de auto dat we ‘m kunnen laten balanceren op twee wielen op een groot rotsblok.  Goh, toch best leuk, zo’n PC Hooftstraatbak!

 

Het ochtendgedeelte vliegt voorbij en we rijden terug naar de lodge waar een overheerlijke lunch voor ons klaar staat. Dat buitenspelen maakt hongerig! Onder het genot van huisgemaakte soep, quiches, boerenbrood en salades vertellen we elkaar wat we allemaal geleerd en beleefd hebben. Ik ben een klein beetje jaloers op de jongens die de hele ochtend in de Defender gereden hebben en daar, hoe kan het ook anders, met een grote grijns en een beetje spierpijn over vertellen. Hoe verbazingwekkend leuk ik die Disco ook vond, ik krijg kriebels in mijn buik bij de Defender, en Leo belooft ons dat we daar straks ook in mogen rijden. Joehoe!

Terug op het crossterrein stappen we allemaal al met veel meer vertrouwen in onszelf én in de auto achter het stuur om nog een paar rondjes te rijden. En dan zijn we er klaar voor… Daar staat ‘ie, de gaafste auto van de hele wereld, en ik mag achter het stuur kruipen! Geen luxe knopjes, maar gewoon ouderwets keihard koppelen en schakelen, hoge – en lage gearing en binnen én buiten modder! Het is vlinderspitsuur in mijn buik. Dit is mijn auto!

Ready, set, go! Met een slakkengangetje (zo langzaam dat ik rustig mijn mascara kan fatsoeneren in de achteruitkijkspiegel) rij ik, in de eerste versnelling, mijn eerste meters door de modder, IN EEN DEFENDER!

Ik kan de hele wereld aan, en ik wil de hele wereld over in deze auto. Maar eerst maar eens dit terrein overmeesteren. We gaan over zandpaden, steile heuvels op en af, gidsen elkaar door slingerpaadjes en over bruggetjes en leren achteruit heuvelafwaarts te gaan zonder te pletter te storten. We moedigen elkaar aan, high-fiven als een manoeuvre lukt en juichen dat we nog een keer willen. En nog een keer, en nog een keer! Wij zijn echt de allerstoerste outdoorgirls op de wereld, ik weet het zeker! En, hoewel hij het misschien niet toe zal geven na een hele dag in ‘onze’ kakelauto, instructeur Leo is het vast met ons eens! Want terwijl de rest al terug is naar de lodge, zijn wij de laatsten op het speelterrein. En we willen nog lang niet naar huis…

Met een versgetapt biertje genieten we van de heerlijke barbecue, terwijl we de zon achter het meer onder zien gaan. De een met nog stoerdere verhalen dan de ander, en allemaal nóg verliefder op Land Rover dan aan het begin van de dag. Om het compleet te maken krijgen we een certificaat van deelname, een heus Land Rover diploma! Die komt natuurlijk vol trots aan de muur te hangen.

Het is moeilijk afscheid te nemen van de Defenders. Behalve het diploma, waarmee we nu de basis hebben om over de hele wereld aan een level 2 cursus mee te mogen doen, gaan er een enorme glimlach en een flinke dosis nieuwe dromen mee naar huis. Maar voor ik thuis kan komen heb ik de stoere Defender en dito instructeur nog één keer nodig: ik heb de lampen van mijn Fiësta’tje aan laten staan…

“Als ik later groot ben, heb ik een Defender!”
-Ilian, 33 jaar.

Wil jij de Land Rover Experience level 1 ook beleven? Klik dan voor meer informatie en data op hier! Veel plezier!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s