Kerstboom met herinnering ”te koop”

O dennenboom o dennenboom wat zijn je takken wonderschoon. Het is  nog een beetje vroeg maar wij kunnen niet wachten tot hij er staat… O ja we hebben het natuurlijk over de dennenboom! Behalve dat je helemaal los kan gaan met  versiering, brengt bij ons vooral de geur van vers hars herinneringen naar boven. Nu kun je net als de meeste mensen je kerstboom gaan halen bij de supermarkt, tuincentrum of lokale bloemenzaak om de hoek. Maar leuker is het natuurlijk om een kerstboom uit te zoeken en zelf om te zagen.

IMG-20171126-WA0011-1.jpg

Samen met Boswachter Henk Russeler van park de Hoge Veluwe gingen wij op pad om onze eigen kerstboom om te zagen.  Eenmaal bij de plek aangekomen kregen we een zaag en konden we aan de slag. Terwijl we het terrein op liepen dachten we; “dat wordt een kat in het bakkie”. Boom uitkiezen, omzagen, over de schouder slingeren en klaar is kees… Dat hadden we dus mis. Het ikkannietkiezenindesupermarkt gevoel had niet groter kunnen zijn. Ken je dat gevoel? Je staat voor een schap met boter en denk:  ”jaaa boter, die moet ik niet vergeten”. Enthousiast loopt je naar het schap, strekt je hand uit maar halverwege verstijfd je hand en blijft daar plotsklaps nutteloos zweven want..  wil je gezouten of ongezouten boter, room boter of margarine, biologisch of gewoon, die met een gouden labeltje of met een zilver labeltje en wat is dat nu weer voor een nieuw icoontje op dat pakje? keuzes keuzes keuzes. Voor je het weet sta je 20 minuten later nog steeds voor het schap met een gevoeloze arm na te denken over welke boter je mee naar huis gaat nemen en dan ben je nog niet eens langs de melk of yoghurt afdeling geweest.

IMG-20171126-WA0014-1.jpg

Wij kunnen je vertellen een veld vol dennen voelt als een reusachtig schap vol pakjes boter waarvan geen pakje hetzelfde is. Zullen we deze nemen? die is mooi groot. O  nee kijk daar, die heeft een mooie kleur! Of toch die? Daar zitten de takken precies goed. Het ikkannietkiezenindesupermarkt  gevoel is enorm, nog nooit heb ik zoveel dennenbomen met zoveel aandacht van dichtbij bekeken. Het verschil is wel dat je hier rondloopt in een prachtige omgeving in plaats van een geklimatiseerde ruimte met veel te smalle gangpaden waar je boodschappen kar maar net tussen past en in plaats van je bonuskaart loop je met een zaag op zak . Hierdoor wordt het uitzoeken van je boom een feestje.

IMG-20171126-WA0013-1.jpg

Als we dan eindelijk een keuze hebben kunnen maken voel ik me bijna bezwaard om deze prachtige den om te zagen. Denkende aan al die tijd en energie die deze boom gestopt heeft in het zo mooi worden als hij nu is… Gelukkig kom ik erachter dat als wij hem niet om zagen er een hele grote groep enthousiaste vrijwilligers klaarstaat om de klus te klaren. Om de mooie karakteristieke stuifvlaktes van de Veluwe te behouden worden jaarlijks duizenden sparren weg gehaald. Een van deze groepen vrijwilligers noemt zich zelf de wrattenbijters. ”Buiten, in een groep werken aan een gezamenlijk doel met de geur van hars in mijn neus, dat is nog eens wat anders dan de dag op kantoor doorbrengen” verteld een vrijwilliger.

IMG-20171126-WA0016-1.jpg

Dus hop, tijd voor een nieuwe traditie! Ga op pad, kies je kerstboom, zaag hem om en drink na afloop een warme chocomel met de geur van verse den in je neus, plezier gegarandeerd. Met als extra cadeau, de herinnering aan die mooie omgeving waarin deze jongen is opgegroeid iedere keer als je naar hem kijkt.

Praktische informatie

Data: 9, 10, 16 en 17 december
Locatie: Park de Hoge Veluwe, De Wetweg
Tijdstip: 10.00 tot 15.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)

 

Meer weten over zaag je eigen kerstboom op park de Hoge Veluwe, klik dan hier
Enorm enthousiast geworden na je avontuur en wil je dit graag vaker doen? Klik dan Meer  hier voor meer informatie over de wrattenbijters

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s