Warm beslagen ten ijs

on

“Hey Ilian, ga je mee naar de Weissensee?” Hartje winter. Sneeuw en ijs. De Alternatieve Elfstedentocht wordt zoals elk jaar georganiseerd op de Oostenrijkse Weissensee en ik ga er een week vrijwilligerswerk doen in het logistieke team. Hartje winter. En ik. ‘s Lands grootste koukleum…

Het is ‘s ochtends heel vroeg als ik in het Oostenrijkse dorpje de bus uit stap en mijn Chiruca’s voor het eerst kennis laat maken met sneeuw. “Beste laarzen, dit is sneeuw. Hier zijn jullie voor gemaakt.” Ik trek de muts van heerlijk warme Abisko 2.0 jas over mijn hoofd en ontwijk nog  net een sneeuwbal. Ik ben benieuwd, ga ik het warm genoeg hebben deze week?

Het bevroren meer heeft iets magisch als de zon achter de bergen opkomt en de Nederlandse enclave wakker wordt. Schaatsers, publiek, pers, verzorgingsteams, medici en wij, het logistieke team. Wij zorgen ervoor dat alles op het juiste moment op de juiste plek staat, of daar juist weer weg is. We ondersteunen de andere teams, moedigen wedstrijd- en recreatieschaatsers aan en zorgen dat het publiek veilig staat. We staan soms uren lang op het ijs, we banjeren kilometers door de sneeuw en verplaatsen we ons per quad of sneeuwscooter als er een calamiteit plaatsvindt. Op vrije momenten is er tijd voor een hike door de bergen en een goed glas bier onderaan de piste. Soms is het hectisch, soms is het stilte voor de storm. Soms is het ijs- en ijskoud, en soms is het simpelweg genieten van de zon in je gezicht.

En tijdens al dat hollen of stilstaan heb ik, ‘s lands grootste koukleum, het geen moment koud gehad. Hóe dan? Door me ontzettend goed te kleden:

Jas: Pinewood Abisko 2.0

In deze jas wil je de hele winter wonen! Hij is gevoerd met de nieuwste Pinewood Ultra-Body-Heat technologie die d.m.v. een folie in het rugpand je lichaamswarmte reflecteert, waardoor 25% meer warmte wordt gegenereerd. Hij valt over je heupen, zodat die ook lekker warm blijven, en de capuchon met afneembaar nepbont is groot genoeg om je tegen elke sneeuwstorm te beschermen. 

Broek: Pinewood Caribou TC Extreme

De wintervariant van mijn favoriete wandelbroek. Met wind- en waterdicht membraan, zodat je billen gewoon lekker warm en droog blijven als je onderuit gaat in de sneeuw!

Trui: Pinewood Huricane

Heerlijke trui met een wind- en waterafstotend membraan, die ik op de minder koude dagen of tijdens actievere momenten droeg in plaats van mijn jas. Als het echt superkoud was  kon ik hem zelfs nog onder mijn jas dragen. Bovendien zeer geschikt om mee op het terras te zitten!

Thermolaagjes: Armadillo Merino Rhea en Artemis

Mijn favoriete merinowollen laagjes die ik het hele jaar door draag. Een shirtje met korte mouw en een met lange mouw. Ik droeg ze over elkaar, en als het te warm werd door de zon of door de activiteit, kon ik makkelijk een laagje uittrekken. Merinowol is warmte- en vochtregulerend en kan je dankzij de antibacteriële eigenschappen dagen achtereen dragen. 

Sokken: Darn Tough Mountaineering Over-The-Calf Extra Cushion

Een hele mond vol, maar eigenlijk staat er: ‘Vanaf nu je lievelingssokken voor de winter’. Deze merinowollen sokken overladen je met warmte en demping, zodat je zonder problemen een paar uur op het ijs kan staan, schaatsen of wandelen, en ze aan het einde van de dag nog steeds niet uit wil doen.

Laarzen: Chiruca Iceland

Mijn voeten hebben nog nooit een winter overleefd zonder bijna bevroren tenen, tot nu. De combinatie met de Darn Tough sokken werkte echt perfect, mijn voeten zijn de hele week heerlijk warm gebleven. Of ik nu stil stond op het ijs, over smalle bospaadjes door de natuur wandelde of over een verlaten sneeuwveld ploegde, van kou was absoluut geen sprake. Zo mag de winter nog heel lang duren!

Accessoires: Pinewood mutsen Windy & Melange en col Outdoor

Al die fijne warmte wil je natuurlijk niet verliezen, dus deze mutsen en col van Pinewood waren onmisbaar. 

Dit jaar gaat de Alternatieve Elfstedentocht vanwege Covid-19 helaas niet door, maar ik hoop van harte dat ik volgend jaar weer zo’n prachtig evenement op het ijs mag meemaken. Aan mijn kleding zal het in ieder geval niet liggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s