Review // Tatonka Yukon X1 65+10 backpack


De top is in zicht. Of eigenlijk niet, gehuld in dikke mist is er weinig van te zien. De snijdende wind en mijn doorweekte sokken doen me verlangen naar een kop thee. Whisky mag ook. Als het maar warm maakt. Dapper volgen we de koers naar de andere kant van de berg. Het landschap verandert. Vegetatie maakt plaats voor gladde rotsen en het wordt steeds stiller om ons heen. Dan zien we ze: een grote kudde wilde rendieren! En dat maakt me warmer dan de beste whisky.

Review

  • Wat: Tatonka Yukon X1 65+10 backpack
  • Waar: De woeste wildernis van Noorwegen
  • Omstandigheden: Een zesdaagse survivalhike door de bergen
  • Totaalgewicht backpack: 18-23 kilo, afhankelijk van de hoeveelheid water, eten en kleding

Tatonka

Weet je wat ik tof vind? Bedrijven die nog steeds achter hun kernwaarden staan, ook al verandert de wereld om hun heen. Bedrijven die service boven commercie stellen. Die open zijn over hun werkwijze, fabrieken en leveranciers. Die hun verantwoordelijkheid nemen, sociaal, maatschappelijk en op het gebied van milieu en duurzaamheid. Waar je nog een normaal gesprek kunt voeren en een méns bent, geen factuurnummer. Zo’n bedrijf is Tatonka.

Het Duitse familiebedrijf (1980) is bekend van hun rugzakken, tenten, kleding en outdooraccessoires met het bizonlogo. Veel minder bekend dan de merken die je in de grote outdoorwinkels ziet liggen, maar absoluut interessanter! Zo produceert Tatonka alle producten in haar eigen fabrieken en openen elke week de fabrieksdeuren in Vietnam om iedereen binnen te laten die wil zien hoe het productieproces verloopt. Geen stiekeme onderhandelingen, geen nare werkomstandigheden achter gesloten deuren, maar open en transparant, waarmakend wat ze beloven. Da’s tof, toch?

Deze grote backpack had ik afgelopen september mee naar Noorwegen, waar we een prachtige zesdaagse survivaltocht maakten met Surviking.

Yukon X1 65+10

De Yukon X1 65+10 is een slagje groter dan de Osprey Kyte 66 die ik mee had naar Slovenië. Een stukje zwaarder ook. Én een stukje steviger. En dat was fijn, want er ging op deze herfst-/wintertocht meer mee op dan naar Slovenië in het voorjaar. De Yukon X1 heeft namelijk een superfancy, verstelbaar draagsysteem dat aangepast is aan de vrouwelijke anatomie en dat is ontworpen voor belastingen van meer dan 25 kilogram. “Drie zones van gemanipuleerd schuim van verschillende stevigheid bieden uitstekende ergonomische pasvorm op de bovenrug. Het tweedelige lumbale pad en driedimensionaal gevormde heupvinnen knuffelen de heupen comfortabel en bieden optimale ondersteuning voor een efficiënte belastingoverdracht.” Dat klinkt lekker technisch, maar waar het vooral op neerkomt is dat je makkelijker een groot gewicht meesjouwt. Want hoewel de backpack zelf door dit frame ruim een kilo zwaarder is dan mijn Osprey, wordt het gewicht véél beter over je rug verdeelt en voelt het dus een stuk lichter om met je hele hebben en houwen voor een week een berg op te klauteren en ben je aan het einde van de dag een stuk minder vermoeid en heb je minder last van je rug. Echt, een wezenlijk verschil!

De Cordurastof maakt de tas lekker hufterproof. Handig, want ik kan (onbedoeld, heus waar) best een beetje lomp zijn, zeker als de vermoeidheid toeslaat. Scherpe rotsen, doornstruiken en af en toe een valpartijtje, zo’n tas moet wel ergens tegen kunnen als ‘ie met mij op avontuur is. En dat is de Yukon gelukkig, geen schrammetje te zien na een week bikkelen! Mijn poles (wandelstokken, maar dan minder suf klinkend) kon ik mooi wegsteken in de speciale haakjes, mijn waterflessen en thermoskan pasten precies in de zijvakken waardoor ik er snel bij kon, en hoewel mijn tentje nog prima in de backpack paste, hing ik die vanaf de tweede dag aan de onderkant zodat ‘ie wat kon drogen. Het voorvak was ideaal voor mijn isolerende zitmatje en een donsjasje, zodat ik die meteen kon pakken als we ergens pauze hielden en ik mijn warmte dus mooi vast kon houden.

Ik ben nog steeds niet zo’n fan van regenhoezen over een rugzak, dus ook met deze tas werkte ik met drybags om mijn spullen droog te houden en meteen gesorteerd te kunnen vinden. En dat laatste ging heel makkelijk. Je kan natuurlijk van boven- en onderin de tas bij je spullen, maar je kan de tas ook over de gehele voorkant openritsen als een weekendtas, waardoor je meteen overzicht hebt over je spullen. Handig als je snel je kamp moet opzetten als er slecht weer aan komt, of als je gewoon een beetje een sloddervosje bent.

Eindoordeel

Zo, wat een ontzettend fijne reisgenoot! Laat je alsjeblieft niet afschrikken door zijn gewicht, want ondanks dat (of eigenlijk dankzij zijn gewicht, want dat is voornamelijk het frame) heeft ‘ie me geen moment in de weg gezeten. Ik zou nu absoluut een zwaardere, gewichtsverdelende backpack in de bergen boven een lichtere backpack met een zwakker frame verkiezen. Dat betekent dat de Osprey inmiddels een ander baasje heeft gevonden en de Tatonka in vervolg mee op pad mag. En hey, ik heb het nog niet eens over zijn uiterlijk gehad! Het feit dat ik ‘m prachtig vind is natuurlijk ondergeschikt aan zijn prestaties, maar ja hoor, het is aan!

Specs
Inhoud: 65+10 liter.
Gewicht leeg: 2.9 kg
Afmetingen: 82 x 34 x 22 cm
Stof: CORDURA® 500 den en T-Snow Crust
Prijs: € 310,-

Meer informatie vind je op TATONKA.COM en bestellen kan bij SURVIVALGEAR.NL!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s